Жителите на село Шишманци отново излизат на протест против разширяването на кариерата

...
Жителите на село Шишманци отново излизат на протест против разширяването на кариерата
Коментари Харесай

Село Шишманци отново на протест срещу кариерата за мрамор

Жителите на село Шишманци отново излизат на протест против разширението на кариерата за рандеман на инертни материали, съобщава БНР.

Те имат намерение за час да спрат придвижването по пътя за асфалтовата база и село Белозем.

Исканията на протестиращите са да не се издава позволение за ново изследване на терени на концесионера и да се рекултивира остарялата кариера, защото се опасяват в изкопите да не се заравят боклуци от екозавода в Шишманци.

Хората недоволстват, че дишат прашен въздух, страдат от шума от взривните действия и считат, че гърмежите ще напукат домовете им, а тежките камиони унищожават пътищата.

" Първият ни митинг бе тъкмо преди година, още веднъж на Лазаровден, като да ни поддържат на пътя пристигнаха даже лазарките ", напомни Мария Нанчева от инициативния комитет.

Протестът им е подсилен и от кмета на Шишманци Александър Атанасов.

Припомняме, от години жителите на селото периодично подават сигнали до способените управляващи във връзка със замърсяването на околната среда и високите равнища на шум, причинени от активността на три настоящи кариери в региона, едната от които е отдадена на концесия за период от 35 години на Холсим Кариерни материали Пловдив АД.

През 2019 година над 150 души от селото излизат на протест и против мощната и задушлива миризма от Завода за сепариране на боклуци край селото.На община Пловдив е наложена санкция за това в размер на 10 000 лв.. Следват периодически митинги и подаване на сигнали до Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив, като през последния месец хората стачкуват през седмица против новата кариера на компанията " Холсим Кариерни материали Пловдив " АД за рандеман на строителни материали в региона.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР